„Ima jedna zemlja“ i „Pisma iz Srbije“ u Cirihu

jovica deo iz predstaveCirih, 6/7 februar – Na poziv Srpskog kulturnog društva iz Ciriha glumac zrenjaninskog pozorišta Jovica Jašin izveo je u tom gradu monodramu „Ima jedna zemlja“, po motivima iz knjige „Pisma iz Srbije“ Bojana Ljubenovića.
U prostorijama SKD u Dibendorfu okupili su se predstavnici srpske dijaspore Švajcarskoj i sa velikim zadovoljstvom ispratili  predstavu, a veliko interesovanje pokazali su i za pomenutu knjigu, koja je tokom protekle godine dobila nagrade „Tipar“ i „Radoje Domanović“, za najbolje satirično delo  sa ovih prostora.
U uvertiri za ovaj događaj okupljenima je svoje aforizme čitao Dragoslav Mitrović, Srbin koji već decenijama živi u Cirihu, a koji je prošle godine dobio nagradu „Dragiša Kašiković“ za svoju knjigu „Blago vama, kovčeg nama“.
cirih publikaOvom prilikom predstavljena je „Antologija srpske književnosti za decu pisaca iz dijaspore“, koju su priredili Aleksandar Čotrić i Ljubiša Simić, a objavila čačanska Pčelica. Deca naših iseljenika u Cirihu su na odličnom srpskom recitovala pesme iz ove knjige, a najbolji su bili nagrađeni knjigama.
Sledećeg dana gosti iz Srbije posetili su novoiizgrađenu srpsku crkvu Uspenja presvete Bogorodice u Cirihu i sreli se sa velikim brojem svojih sunarodnika.

Saradnja je organizovana uz pomoć Uprave za dijasporu MSP Srbije.

Istog vikenda, samo na drugim lokacijama, u Cirihu su nastupali i pesnici Matija Bećkovi i Rajko Petrov Nogo, kao i ekipa „Državnog posla“ sa svojom pozorišnom predstavom.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.