Istorijske čitanke o Crvenoj zvezdi i Partizanu

manja reklama cz parBeograd, 23. mart – U izdanju „Lagune“ ovih dana u prodaji su se pojavile knjige „Crvena zvezda, moj klub“ i „Partizan, moj klub“, koje je priredio Bojan Ljubenović.

Prema rečima priređivača do objavljivanja ovih knjiga došlo je sasvim slučajno:
– Mom tada sedmogodišnjem sinu bio je rođendan i pitao sam ga šta bi voleo da dobije na poklon. Rekao je, „kupi mi neku knjigu o fudbalu“. Kad sam razmislio shvatio sam da knjiga o fudbalu baš i nema i pomislio zašto ne bismo nas dvojica napravili jednu. Najpre smo počeli da skupljamo podatke o Crvenoj zvezdi i bio sam iznenađen koliko toga o našem najtrofejnijem klubu ne znam. Logičan nastavak bio je rad na knjizi o Partizanu – priča Ljubenović.

On ističe da su njegove knjige nastale u slavu fudbala:

– Centralna tema ovih knjiga je ta prelepa, nepredvidiva, magična igra – fudbal. Namerno podvlačim da je fudbal IGRA, jer smo to pomalo zaboravili. Ona ista igra koju smo igrali na poljančetu postavivši po dva kamena umesto golova ili u parkiću postavivši školske rančeve umesto stativa. Danas se sve manje o fudbalu govori kao igri, a sve više kao biznisu. Možda je to neminovno, ali ja još verujem da u svim pravim fudbalerima, bili oni profesionalci ili amateri, još gori onaj isti žar za lepotom fudbalske igre…

Ljubenović kaže da je svestan da će njegove dve knjige izazvati lavinu komentara:

– Crvena zvezda i Partizan imaju deset miliona navijača i verovatno bi svako od njih napravio drugačiju knjigu o svom omiljenom klubu. Očekujem desetine pohvala i stotine kritika, i sve ih prihvatam, jer sam za sve što je u knjigama dobro ili loše isključivi krivac ja. Smatram da niko nema monopol na istinom o naša dva najbolja kluba pa tu ulogu nisam želeo ni ja da preuzmem. Knjige sam sačinio  isključivo po svom ukusu, jer da sam uvažio svaku želju oko toga koji bi igrač ili podatak trebalo da uđe u finalnu verziju ovo bi verovatno bile najopširnije knjige na svetu – ističe Ljubenović.

On ističe da se tokom rada iskristalisao i dodatni motiv:

122– Uvek kada gledam naše utakmice, a posebno Večiti derbi veoma me potrese nasilje na stadionima. Pomislio sam da bi ove knjige mogle da budu neka vrsta vaspitnog sredstva, čija bi uloga bila da deci objasni da voleti svoj klub ne znači mrzeti tuđi. Kao bivši sportista vaspitavan sam da nema lepše i plemenitije stvari na svetu od sporta, da je sportski protivnik rival, a ne neprijatelj. Mislim da smo te vrednost zanemarili i nadam se da će ove dve knjige uticati na najmlađe čitaoce da razumeju koliko je fudbal lepa igra, ali i da izrastu u pametne, plemenite ljude koji će umeti pristojno da se ponašaju na tribinama – smatra Ljubenović.

Priređivač ističe da sa edukacijom dece treba početi još od malih nogu, jer je u adolescenciji već kasno.

-Kada ti mladi ljudi napune 15 ili 16 godina oni su već poprimili osobine svoje okoline, na njih je već izvršen uticaj huligana i nasilnika svake vrste. Oni tada dolaze na stadione i ponašaju se potpuno isto kao njihovi navijački idoli. Onda imamo situaciju da ih policija hapsi, a sudovi šalju u popravne domove ili Padinsku Skelu, a ne znam ni za jedan slučaj da se neko tamo popravio – kaže Ljubenović.

112Osim o ponašanju na stadionu i odnosu prema rivalima, čitaoci će u knjigama o Crvenoj zvezdi i Partizanu moći da saznaju sve najzanimljivije detalja o ova dva naša najveća fudbalska kluba. O tome kako su osnovani, kako im glase himne, kako su im kroz istoriju izgledali dresovi, ko su najbolji igrači, treneri, golmani, prepričane su najzanimljivije utakmice i na svetlost dana izvučeni mnogi zanimljivi podaci.

Knjige „Crvena zvezda, moj klub“ i „Partizan, moj klub“ mogu sve kupiti u svim knjižarama i kioscima u zemlji. U punom su koloru, na 160 strana , a cena je više nego popularna – 499 dinara.

 

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.