„Pisma iz Srbije“ – knjiga koja će vas podsetiti da se smejete

Iz radionice našeg poznatog satiričara Bojana Ljubenovića ovih dana izašla je nova knjiga – „Pisma iz Srbije“. Novo Ljubenovićevo delo čini stotinu pisama koja njegov izmišljeni stranac piše svojima negde u inostranstvu i na duhovit i pronicljiv način opisuje današnju Srbiju njene građane.

Oni koji prate rad ovog autora znaju da su „Pisma iz Srbije“ od 2011. do 2013. godine izlazila kao satirična kolumna u dnevnom listu „Večernje novosti“.

– Bilo mi je potrebno  više od dve godine da napišem tih stotinu pisama, a onda još godinu dana da ih „pripremim“ za ulazak  u ovu knjigu. Mnogo toga sam dorađivao, dopisivao, izbacivao, a u knjizi se nalazi i jedno potpuno novo „pismo“ koje u „Novostima“ nikad nije objavljeno. Novinska satira je jedno, a knjiga je nešto sasvim drugo pa sam uložio mnogo truda kako bih napravio književno delo kojeg se ni čitaoci ni ja nećemo postideti – kaže Ljubenović.

Oni koji u rukama budu imali ovu knjigu najpre će privući interesantan dizajn njenih korica, jer su „Pisma iz Srbije“ upakovana kao avionsko pismo.  Zbog toga mnogi misle da je njen sadržaj upravo namenjen našim ljudima koji žive u inostranstvu.

– Ne slažem se s tim. Mislim da će moja pisma o Srbima i njihovim naravima, navikama i običajima jednako obradovatii one koji žive ovde i one koji su iz nekog razloga sreću potražili van granica naše zemlje. Mada, ako ćemo iskreno, prevashodni zadatak ove knjige i nije da nasmeje čitaoca, uveren sam da je to najpre oštra, satirična knjiga koja sve vreme, punom snagom, gađa u najbolnije tačke srpskih nacionalnih zabluda – ističe Ljubenović.

Stranac koji je glavni junak ovog epistolarnog romana, neprestano se iščuđava ovdašnjim paradoksima praveći se naivnijim nego što zaista jeste. Iz te naivnosti rađa se oštra kritika srpskog društva i njegovih „svetih krava“, njegovim zapažanjima ništa ne promiče, od srpskog odnosa prema Kosovu pa do toga kako se prosečna ovdašnja porodica ponaša na letovanju.

Iako autor ne priznaje da mu je primarni cilj bio da nasmeja čitaoca od smeha se u ovoj knjizi jednostavno ne može pobeći. Od kada otvorite ovu knjigu lice vam se samo od sebe razvlači u osmeh i tako ostaje sve do poslednje stranice. „Pisma iz Srbije“ su knjiga koja će i najveće mrgude podsetiti da se smeju.

I to najpre sebi, pa tek onda drugima.

J. M. 

 

 

 

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.