Podsećanje na Jovana Hadži Kostića

U organizaciji „Večernjih novosti“ u beogradskoj galeriji „Progres“ u četvrtak, 5. decembra održano je „Veče Jovana Hadži Kostića“, povodom 80 godina od njegovog rođenja.

Predstavnicima  porodice legendarnog urednika „TRN-a“, njegovih kolega i poštovalaca obratio se Bojan Ljubenović, urednik strana humora u „Večernjim novostima“ i današnji autor „TRN-a“, podsetivši da je Jovan Hadži Kostić svoj prvi aforizam u toj rubrici potpisao 1962. godine, a da je u narednih 30 godina napisao skoro 60.000 aforizama. „TRN“ je za to vreme postala najpopularnija i najčitanija rubrika u dnevnoj štampi koja je neretko umela da uzbruka ondašnju jugoslovensku javnost.

–  Jovan Hadži Kostić bio je i ostao  jedan je od simbola „Večernjih novosti“ . Bio je čovek čiji su aforizmi pogađali a bolje, dalje i bolnije od mnogo dužih, naizgled cenjenih tekstova, a ponekad i od celih novina. Organizujući ovo veče naš list želi da pokaže da ne zaboravlja svoje najbolje novinare i da poštuje svoju prošlost – rekao je Ljubenović.

O Jovanu Hadži Kostiću govorile su njegove dugogodišnje kolege Ranko Guzina i Milivoje Glišić, ističući da je Joca bio veoma duhovit i pronicljiv čovek, koji je u svoj posao unosio celog sebe i vrlo često bio primoran da svoje „trnove“ brani i na sudu.

– Zbog svojih aforizama Joca je više od 30 puta bio na sudu, ali nijedan spor nije izgubio, jer je sve što napiše prethodno pažljivo proveravao. Bio je čuven po svojim ceduljicama koje je svakog jutra istresao iz džepova, a na kojima je noću zapisivao svoje ideje. Imao je nesebičnu pomoć svih svojih kolega, jer smo svi želeli da TRN bude što bolji – rekao je Ranko Guzina.

U nastavku programa publici su svoje aforizme čitali dobitnici nagrade koja nosi ime „Jovan Hadži Kostić“ Radivoje Bojčić, Petar Pajić, Aleksandar Baljak, Dragutin Minić Karlo, Ranko Guzina, Slobodan Simić, Savo Martinović i Bojan Ljubenović.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.