Satiričarima iz Srbije uručene nagrade u Crnoj Gori

Srpskim satiričarima Radetu Jovanoviću, Bojanu Ljubenoviću i Ranku Guzini uručene su nagrade na 27. Danima humora i satire u Pljevljima.

Rade Jovanović iz Užica, dobitnik je nagrade „Tipar“, za najbolje satirično delo objavljeno ove i prethodne godine na prostoru bivše Jugoslavije, odlučio je žiri sinoć završenih 27. Dana humora i satire u Pljevljima.  Predsednik žirija Aleksandar Baljak naveo je u obrazloženju da Jovanovićeva knjiga aforizama pod naslovom „Samo da izdrži slamka“ („Agora“, Novi Sad, 2012), sadrži „pregršt minijatura univerzalne i antologijske vrednosti“.
Jovanoviću su na centralnoj večeri, održanoj u Domu vojske u Pljevljima, uručeni plaketa i novčani iznos.

Priznanje „Vuko Bezarević“, koje se dodeljuje za najbolju  satiričnu priču, dodeljeno je satiričaru Bojanu Ljubenoviću iz Beograda, za priču „Pravda“.
Predsednik žirija Aleksandar Čotrić istakao je da priču, autora rubrike „Trn“ u „Novostima“, „karakterišu neočekivani ironijski obrt i crnohumorna poenta“.

Bojanu Ljubenoviću, pobedniku konkursa, na kojem su učestvovali autori iz svih bivših jugoslovenskih republika, (radovi su se slali pod šifrom) pripali su plaketa i novčani iznos.

I treću nagradu, na ovoj, među najznačajnijim smotrama humora i satire na južnoslovenskim prostorima, dobio je autor iz Srbije.
Ranko Guzina iz Beograda osvojio je „Gran pri“ u Pljevljima, na konkursu za karikaturu „Risto Pejatović“. Njegova karikatura „Lica estrade“, zaslužila je ovo priznanje između 107 pristiglih radova, odlukom žirija kojem je predsedavao crnogorski karikaturista Darko Drljević.

„Karikatura Ranka Guzine je ostvarila svoju misiju i objavila golu istinu o sveukupnoj golotinji u društvu“, kazao je Drljević, predajuću Guzinu plaketu i novčani iznos.
Manifestaciju „Dani humora i satire“ organizovala je, od 13. do 15. juna, opština Pljevlja, a na njoj su učestvovali dobitnici najznačajnijih nagrada i pobednici konkursa u oblasti humora i satire, na teritoriji bivše Jugoslavije: Ivan Ivanović, Aleksandar Čotrić, Aleksandar Baljak, Rade Đergović, Petar Lazić, Milan Todorov, Savo Martinović, Ninus Nestorović, Vladimir Dramićanin, Rade Jovanović, Vasil Tolevski, Ljiljana Bralović, Nikola Stojanović, Mihajlo Ćirković, Bojan Rajević, Dejan Tofčević, Žarko Đurović i Milorad Joknić.(

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.