Zanimljivi bukvar sa istorijskom čitankom za decu u rasejanju

U izdanju „Evropskog pokreta prijateljstva“ ovih dana pojavila se nova, zanimljiva knjiga.
Reč je „Zanimljivom bukvaru sa istorijskom čitankom za decu u rasejanju“, koji su osmislili i priredili Bojan Ljubenović i Aleksandar Čotrić.

Kao što sam naslov sugeriše knjiga se sastoji iz dva dela, prvi čini bukvar koji će mališanima na jednostavan i zanimljiv način pomoći da nauče štampana i pisana slova ćirilice, a drugi predstavlja jedinstvenu istorijsku čitanku iz koje će đaci naučiti osnovne pojmove o Srbiji i njenim velikim i značajnim ljudima.

– Potrudili smo se duhovitim pesmama i aforizmima  učenje azbuke učinimo zanimljivim i lakim. Ja sam napisao trideset pesmica, za svako slovo po jednu, dok je kolega Čotrić izdvojio isto toliko svojih aforizama.  Bukvar otvaramo pesmDrugi deo knjige, tačnije istorijsku čitanku, počinjemo sa tekstom himne Srbije, mapom Srbije, rodoslovom Nemanjića, Obrenovića i Karađorđevića da bismo potom za svako slovo našli odgovarajuće istorijske ličnosti i geografske pojmove i približili ih deci. Zanimljivo je što među srpskim velikanima nisu samo oni iz prošlosti, već su tu i Novak Đoković, Nikola Jokić, braća Vladimir i NIkola Grbić i mnogi drugi sportisti, osvajači medalja sa Olimpijada i svetskih i evropskih prvenstva, glumci, naučnici, pisci za decu…dakle, svi oni kojima se ova zemlja može podičiti.   – objašnjava Bojan Ljubenović, jedan od autora ove knjige.om „Domovina se brani lepotom“ Ljubivoja Ršumovića koji je bio ljubazan da nam ustupi svoje dve pesme.

Zanimljivi bukvar namenjen je prevashodno mališanima u inostranstvu koji žele da nauče jezik svojih predaka i saznaju nešto o istoriji zemlje iz koje potiču, međutim, mogu ga koristiti i deca koja žive u Srbiji. Knjiga je interaktivna, pa će deca u njoj moći da vežbaju pisanje štampanih i pisanih slova, rešavaju ukrštenice i zanimljivi kviz, kao i da napišu sastav na temu „Zašto volim Srbiju“ i  pošalju razglednicu onima koje vole.

– Mislim da je ovo jedna od onih knjiga koju će porodice čuvati i nakon što im deca nauče da čitaju i pišu, jer se  na jedno mestu nalazi zaista obilje podataka o Srbiji, njenoj dalekoj, ali i savremenoj istoriji.  Verujemo da će knjiga biti korisna školama srpskog jezika u dijaspori, kako učiteljima tako i đacima – kaže Ljubenović.

Knjigu je ilustrovao naš čuveni karikaturista Tošo Borković, a projekat je pomogla Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
Sve informacije o tome kako se ova knjiga može nabaviti mogu se dobiti putem mejl adrese bojanlj@gmail.com

 

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.