Srbijo Bog ti pomogo

U izdanju beogradske „Lagune“ ovih dana iz štampe je izašla nova knjiga satiričara Bojana Ljubenovića pod zanimljivim naslovom – „Srbijo, Bog ti pomogo“.  Radi se o novom epistoloranom romanu ovog pisca, nalik njegovim već poznatim „Pismima iz Srbije“. I u ovoj knjizi Ljubenović piše jednostavno, duhovito, satirično, a glavna tema i meta opet mu je Srbija, njegova večita inspiracija.

Na neki čudan, ali dokučiv način, knjiga „Srbijo, Bog ti pomogo“ nastavak je  romana  „Pisma iz Srbije“ (Laguna, 2016).  Na prvi pogled veza  između ove dve knjige je tanka, ali pažljivom čitaocu neće promaći, naprotiv, verovatno će ga i obradovati.
Dok je u „Pismima iz Srbije“ glavni junak nepoznati stranac koji iz odavde u svet šalje svoja „pisma“ opisujući vrline i paradokse čudesne  Srbije, u knjizi „Srbijo, Bog ti pomogao“ glavnu „rolu“ igra šumadijski seljak Todor, koji kroz svoj dnevnik na jednako upečatljiv, duhovit i satiričan način slika ovdašnju stvarnost prelamajući je kroz prizmu naizgled beznačajnih, prozaičnih događaja iz svog sela Miloševa.
Baveći se malim temama i malim ljudima Ljubenovićev Todor, više namerno nego slučajno, dotiče se onih krupnih i nezaobilaznih, udarajući im svoj satirični pečat koji se ne briše lako i od koga bride obrazi svakome ko obraza još ima. Zaogrnut humorom i ušuškam u vrlo često lažnu naivnost, Todor uspeva da nas „naslika“ onakvim kakvi zaista jesmo i pritom nas natera da se sami sebi nasmejemo, čitajući njegov dnevnik kao svoj. Ova topla priča o jednoj porodici, jednom selu i jednoj zemlji svedok je vremena u kome živimo.
„Srbijo, Bog ti pomogo“ može se kupiti u svim knjižarama „Lagune“ ili naručiti putem sajta www.laguna.rs

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.