Nagrada „Rade Jovanović“ za knjigu „Protivotrov“

Beograd, 4. mart 2020. – Zbirka „Protivotrov“ (Evropski pokret prijateljstva, Beograd), autora Bojana Ljubenović (1972), iz Beograda, proglašena je, odlukom žirija Beogradskog aforističarskog kruga, za najbolju knjigu aforizama objavljenu na srpskom jeziku u 2019. godini i ponela je priznanje „Rade Jovanović“.

Žiri ističe da je Ljubenovićeva knjiga, u kojoj se nalazi oko hiljadu aforizama, svojevrsna hronika našeg življenja, te da je autor svojim spisateljskim darom, hrabrošću i vrcavim duhom prikazao naš kolektivni lik. Nagrađena knjiga, navodi se u obrazloženju, prikazuje stvarnost bez ulepšavanja, ali i bez zle namere, zbog čega je za nekoga eksplozivna i opasna, a za nekoga lekovita.

Priznanje će Bojanu Ljubenoviću, inače autoru satirične rubrike „TRN“ u „Novostima“, biti uručeno u avgustu, na manifestaciji „Erski ulični kabare“ u Čajetini.

Žiri u kojem su bili Dragutin Minić Karlo, predsednik, Savo Martinović i Dejan Milojević, razmotrio je 18 predloženih knjiga aforizama koje su na konkurs pristigle iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, a u najuži izbor su uvrštene knjige „Crna rupa, bijeli dim“, Ekrema Macića; „Mene ste našli“, Nenada Ćorilića; „Homo satirikus“, Slavomira Vasića i „Uspravljanje“, Miladina Berića.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Rade Jovanović“, nazvane po istaknutom satiričaru iz Užica, su Aleksandar Čotrić za 2012. za knjigu „Pomeranje pameti“; Milan Todorov za 2013. za naslov „Pokori se i počni“; Ninus Nestorović za 2014. za zbirku „Ćuti i plivaj“; Zoran T. Popović za 2015. za delo „Daće Bog, ako Bog da“; ravnopravno za 2016. – Aleksandar Baljak za knjigu „Zidovi na horizontu“ i Aleksandar Čotrić za „Teške misli“; takođe ravnopravno za 2017. Ratko Dangubić za zbirku „Crveni tepih“ i Ekrem Macić za delo „Tetovaža na ledu“ i za 2018. Slobodan Simić za knjigu „Rijaliti šou“i Dragan Koprivica naslov„Etida u CG molu“.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.