„Pisma iz Srbije“ objavljena u Rusiji!

Rusija, 1. januar 2022. – Poznati epistolarni roman „Pisma iz Srbije“ satiričara Bojana Ljubenovića prvog dana nove, 2022. godine, objavljen je u Rusiji, saopštila je  izdavačka kuća „Gusenica“  iz sibirskog grada Tomska. Ljubenovićevu knjigu preveo je Mihail Serdjuk, a ilustrovala Marina Petrova.
„Pisma iz Srbije“ objavila je beogradska „Laguna“ i do sada su na našem podneblju doživela osam izdanja, što ih čini jednom od najčitanijih satiričnih knjiga kod nas u poslednjih nekoliko decenija.
– Veoma sam srećan što je moja knjiga prevedena na tako veliki jezik kao što je ruski. Verujem da će tamošnja čitalačka publika razumeti moj humor i situaciju na Balkanu, jer nas veže vrlo slična politička i društvena istorija. Moj izmišljeni stranac kojeg sam „doveo“ u Srbiju, vrlo lako bi sutra mogao da zaluta i u Rusiju istovetno se provede  – kaže Bojan Ljubenović.

„Pisma iz Srbije“ dobila su dve najznačajnije književne nagrade iz oblasti satire,  „Radoje Domanović“ koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije i „Tipar“ na Jugoslovenskim danima humora i satire u Pljevljima. Po ovoj knjizi igra se i pozorišna monodrama „Ima jedna zemlja“ u izvođenju Jovice Jašina.
Glavni junak ove knjige je jedan izmišljeni stranac koji svake nedelje piše pisma svojima negde u inostranstvu opisujući današnju Srbiju na satiričan i duhovit način.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.