Promocija mađarskog izdanja knjige „Pisma iz Srbije“

hu-fotoMako, (Mađarska) 16. decembar – Knjiga našeg satiričara Bojana Ljubenovića “Pisma iz Srbije” objavljena je ovih dana u Budimpešti, na mađarskom jeziku, u prevodu Svetislava Nedučića. Knjigu je objavila izdavačka kuća „Apostrof“, a njeno prvo predstavljanje organizovano je u Gradskoj biblioteci mađarskog grada Mako kod Segedina.
hu-foto-1Govoreći publici o svojoj knjizi Ljubenović je istakao da je njen glavni junak izmišljeni stranac koji na duhovit, satiričan način opisuje današnju Srbiju, ali da njegove opaske na gotovo jednak način pogađaju i druge narode jugoistočne Evrope, koje prolaze kroz iste tranzicijske probleme i imaju sličnu političku predistoriju kao i Srbija.
Pisac je izrazio nadu da će čitaoci u Mađarskoj razumeti često paradoksalnu srpsku stvarnost i mentalitet naroda večito rastrazanog između Istoka i Zapada, tradicionalnog i modernog, autokratije i demokratije, te da će na kraju ipak zaključiti da spisak njegovih vrlina u mnogome nadmašuje njegove slabosti.
Posle promocije Ljubenović je u društvu prevodioca Svetislava Nedučića, jednog od retkih Srba koji još žive u gradu Mako, posetio i selo Čanad, u kome kome egzistira znatan broj Srba i sa njima razgovarao o njihovom životu van matice.

„Pisma iz Srbije“ su nekoliko godina nedeljom izlazila u „Večernjim novostima“, a potom ih je „Evropski pokret prijateljstva“ objavio kao epistolarni roman. Ovo satirično delo ovenčano je najznačajnijim domaćim nagradama u oblasti satire, jer je 2014. godine dobilo nagradu „Radoje Domanović“ Udruženja književnika Srbije, a 2015. godine i nagradu „Tipar“ na Danima humora i satire u Pljevljima (Crna Gora).
„Pisma iz Srbije“ je u izmenjenom i dopunjenom izdanju ove godine objavila i beogradska „Laguna“. Po motivima ove knjige zrenjaninski glumac Jovica Jašin već nekoliko godina igra monodramu “Ima jedna zemlja”.
Bojan Ljubenović (1972) je autor više knjiga aforizama, satiričnih priča i knjiga za decu, a urednik je rubrike TRN (Tako Reći Nezvanično) u „Večernjim novostima“ i član Udruženja književnika Srbije.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.