Knjiga za pod jastuk – „Samo da izdrzi slamka“

Ljubitelje satirične književnosti izdavačka kuća „Agora“  obradovala je još jednim vrednim izdanjem. Iz ove „radionice“ izašla je zbirka odabranih aforizama jednog od naših najboljih pisaca Užičanina Radeta Jovanovića pod nazivom „Samo da izdrži slamka“.

Bez preterivanja može se reći da se radi o pravom biseru naše aforistike, jer  ova zbirka sadrži preko šesto Jovanovićevih najuspelijih aforizama već objavljenih u knjigama „San je da sve ovo sanjamo“ (1994), „Kuća smeća“ (1995.), „Srbija na isteku“ (1997.) i „Kratko i kasno“ (2008.).

Izbor „najboljih od najboljih“ Radetovih aforizama obavio je ko drugi do još jedan Užičanin, Slobodan Simić, inače  dugogodišnji urednik ove ugledne „Agorine“ edicije. S obzirom da Jovanović spada u red naših najplodnijih pisaca  izbor nije bilo nimalo lako, ali se čini da ga je Simić obavio veoma dobro, okupivši na jednom mestu sve Radetove najjače „adute“.

A kad je tako, onda je čitanje ove knjige zaista pravo uživanje, jer kao što u jednoj  svojoj recenziji reče Aleksandar Baljak:  „Ne zna da li je Jovanović bolji humorista ili satiričar“. To je dilema na koju svaki čitalac ponaosob treba da reši, ali i zagonetka za koju pogrešen odgovor ne postoji –  za koje god rešenje da se čitalac  opredeli sigurno neće pogrešiti. Jer Rade Jovanović je podjednako lucidan i opor, vragolast i britak, duhovit i ubojit.

Poznavaocima srpske aforistike „Samo da izdrži slamka“ pružiće vrhunski literarni doživljaj, a početnicima može poslužiti kao udžbenik iz koga mogu naučiti šta je aforizam, kako dobar aforizam treba da „zvuči“ i gde aforizam treba da pogađa.

I na kraju da se nešto razumemo, to što je Rade Jovanović na Satira festu 2012. dobio nagradu za životno delo, a što mu je „Agora“ iste godine objavila zbirku the best of aforizama, ne znači – ništa! To nije svođenje računa, niti podvlačenje crte, jer poznajući ovog Užičkog momka, sigurni smo da će i nagrada i zbriki biti još.

Bojan Ljubenović

Comments

  1. rade jovanovic says:

    Samo pozdrav!

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.