Knjiga za pod jastuk – „Džepni kalendar“ Ranka Guzine

Malo koji satiričar doživi da 50 godina svog književnog rada pretoči u jednu reprezentativnu knjigu. U većini slučajeva zastari ili pisac ili njegovo delo. U slučaju karikaturiste i aforističara Ranka Guzine to se, srećom, nije dogodilo.  Posle više od pola veka stvaralaštva Ranko je objavio svoja „sabrana dela“ u jednoj knjizi – „Džepnom kalendaru“. Knjigu su  „pečatile“ „Večernje novosti“, kuća u kojoj je Guzina proveo ceo svoj radni vek.

O ovom izdavačkom poduhvatu govorkalo se već nekoliko godina, ali se štampanje Rankove „the best of“ knjige stalno odlagalo, naravno iz opravdanih razloga. To se nije odrazilo na njen kvalitet, naprotiv što se više kasnilo, „mesa“ je bilo sve više, jer Ranko neumorno, svake sedmice, „Džepni kalendar“ objavljuje u nedeljnim  Novostima.

Knjiga je objavljena u predvečerje ovogodišnjeg Sajma knjiga i u moru novih izdanja njeno pojavljivanje prošlo je manje-više nezapaženo, ali to je valjda sudbina svih satiričara sa ovih prostora. Ipak, dobru knjigu, baš kao i bubuljicu na nosu, teško je sakriti, pa se o „Džepnom kalendaru“ među ljubiteljima aforizama i karikatura ovih dana naveliko priča.

To ne treba da čudi jer je Ranko Guzina zaista probrao najbolje od najboljeg iz svog poluvekovnog opusa. U gotovo hiljadu aforizama i nekoliko desetina karikatura autor gotovo da nigde nije omanuo, tačnije u knjizi skoro da nema slabog mesta.

Guzinina naizgled blaga satira,  gospodska odmerenost, autentični humor  i zadiviljujuća sposobnost zapažanja životnih detalja, čitaoca oraspolože već posle prvih nekoliko strana i u takvom raspoloženju ga isprate sve do zadnje korice.

Utisak je da nijedna naša glupost ili slabost od Ranka Guzine nije utekla, niti je uspela da se sakrije.  Sve ih je pronašao, isterao na čistinu i nasmejao im se u lice. Ali, onim svojim prepoznatljivim humorom, koji ne povredjuje celog čoveka, već samo njegovu sujetu. A od takvih povreda niko još nije umro, naprotiv, mnogima je samo dobra činilo.

Za one kojima aforizmi nisu dovoljna opomena, tu su i Rankove karikature da razjasne sliku i pojačaju ton. Ipak, za potpisnika ovih redova, kao aforističara, „Džepni kalendar“ je prvenstveno knjiga aforizama, karikature ih samo manje ili više uspešno ilustruju.

Sve u svemu 2012. godina za Ranka Guzinu bila je više nego uspešna. Proslavio je pola veka svog rada, objavio je „Džepni kalendar“, na nedavno okončanom konkursu PJER dobio nagradu za najbolji portret, a pripala mu je i čast za u katalogu za 45. PJER napiše uvodnik.

Od ove godine sasvim dosta, ali poznajući Ranka potrudiće se on da i sebi i nama ulepša i uveseli i 2013.

B. Ljubenović

 

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.