„Južnjačka uteha“ u doba korone

Aleksinac, 7.  novembar 2020. – Uprkos pandemiji virusa kovid 19 Centar za kulturu i umetnost grada Aleksinca i ove godine uspeo je organizuje satirični festival „Južnjačka uteha“. U četiri festivalska dana ljubitelji humora i satire u Aleksincu mogli su da uživaju u više nego kvalitetnom programu.
Prvog dana festivala  Dušan Pop Đurđev predstavio je svoje nove grafike u okviru izložbe „Poezija koja se gleda“, kao i knjigu pesama „Etičko čišćenje“. Druge večeri je naš čuveni aforističar i prevodilac Aleksandar Čotrić predstavio svoje najnovije stvaralaštvo, a Senka Pavlović knjigu „Smehom protiv korone“ koju je priredila.
U petak, 6. novembra najpre je otvorena izložba karikatura Gorana Ćelčanina iz Varvarina, a potom je održan okrugli sto na temu „Satira u medijima“, na kojoj su učestvovali urednici satiričnih strana u Politici i Večernjim novostima Dragutin Minić Karlo i Bojan Ljubenović, kao i Aleksandar Čotrić, koji se  istim poslom bavi u magazinima „Razbibriga“ i „Enigmatika“.
U velikoj sali kulturnog centra iste večeri održan je aforističarski omnibus na kome su učestvovali Slavomir  Vasić, Raša Papeš, Mitar Đerić Laki, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović, Dragutin Minić Karlo i Miodrag Stošić. Odmah posle toga nastupila je grupa „Grbave tange“.
Poznati karikaturista iz Niša Saša Dimitrijević zatvorio je festival družeći se sa aleksinačkim mališanima i učeći ih prvim tehnikama crtanja karikatura.
Svi progami su održani uz striktno poštovanje epidemioloških preporuka.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.