Ljubenović otvorio izložbu „Pjer 2012“ u Bijeljini

ZADATAK karikature nije da samo izazove smeh, već da kroz nju, kao na ogledalu, vidimo koliko smo kritični prema sebi, prema ljudima koji nas okružuju, okolnostima u kojima živimo, da vidimo koliko želimo da menjamo sebe i svet oko sebe – rekao je otvarajući izložbu „Pjer 2012“, sinoć u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini, Bojan Ljubenović, urednik rubrike TRN i humorističkih strana u „Večernjim novostima“. Ljubenović je podsetio da je ova, 45 po redu kulturna svetkovina, u organizaciji Kompanije „Novosti“, svih ovih godina ostala jedna od najuglednijih i najcenjenijih, ne samo u Srbiji.

Da bi iz mnoštva izuzetnih radova nagrade ipak dobijali najbolji, „Novosti“ su za članove žirija uvek birale nauglednije ličnosti iz kulturnog života: akademike Dušana Kovačevića i Ljubomira Simovića, Emira Kusturicu, Sinišu Pavića…
– Ovo je retko duga i uspešna umetnička manifestacija koja traje s nesmanjenim kvalitetom, koja nije na budžetu ni grada, ni države, a iza koje stoje jedne novine – „Večernje novosti“ – napomenuo je Ljubenović.
Milomir Kragović, urednik izdavačke delatnosti u Kompaniji „Novosti“, rekao je da nema značajnijeg umetnika, iz Srbije i okruženja, koji, u minulim godinama i decenijama, nije bio deo „Pjera“. O tome govore i tekstovi iz kataloga koje su pisali i velikani poput Branka Ćopića i Ive Andrića.
– „Novosti“ su oduvek negovale dobru karikaturu, kojom se, na duhovit i britak način, vrhunskim umetničkik izrazom i osećajem, „slika“ naša stvarnost – rekao je Kragović. – I ove 122 slike, iz pera 84 autora, samo potvrđuju veliko interesovanje za „Pjera“, utoliko pre što je na ovogodišnji konkurs stiglo čak 610 radova 168 karikaturista.
Stanovnici Bijeljine, Semberije, ali i okolnih gradova, Ugljevika, Lopara, Zvornika i Brčkog, sinoć su uživali u izloženim radovima. „Pjer“ će „stolovati“ u Bijeljini do 19. aprila.
– „Pjer“ u našem gradu, na početku Međunarodnog festivala satire, kulturni je događaj, ali i dar publici žednoj ovakvog stvaralaštva. Ovi sjajni izrazi oštre um, predstavljajući i nas i vreme u kom živimo na majstorski način – istakao je Jovan Cvjetković, direktor Narodne biblioteke „Filip Višnjić“.

 

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.