Među „Čitalićima“

Aleksinac, 28 – 29. maj 2022. – U organizaciji Doma kulture Aleksinac, biblioteke „Vuk Karadžić“ i osnovne škole „Vožd Karađorđe“ u ovom gradu održala se tradicionalna manifestacija „Čitalići“, koja ima za cilj popularizaciju čitanja među decom, druženja sa piscima i afirmaciju književnog stvaralaštva za najmlađe.
Ove godine bio je prijavljen rekordan broj učesnika, đaci i njihovi učitelji stigli su iz 80 škola iz svih krajeva Srbije, a među njima našli su se i poznati pisci za decu Jasminka Petrović, Dejan Aleksić, Bojan Ljubenović, Ljiljana Krstić, Violeta Jović, Elizabete Georgijev, Dušan Đurđev, Aleksandar Janjušević i drugi.
Prvog dana je ispred doma kulture viđena najlepša slika, na stotine mališana družilo se međusobno i fotografisalo sa piscima, a najuspešnijima među učesnicima podeljene su i nagrada i plakete. U popodnevnim časovima u velikoj sali organizovana je projekcija filma „Leto kada sam naučila da letim“, Raše Adrića, snimljenom po motivima istoimene knjige za decu Jasminke Petrović.
Drugog dana je u velikoj sali za sve posetioce organizovana lutkarska pozorišna predstava, posle koje su se pisci deci predstavili svojim pesmama, aforizmima i pričama. U osnovnoj školi „Vožd Karađorđe“ organizovane su i tematske konferencije, a predavači su govorili o Miki Antiću, Dušku Radoviću, Ivi Andriću i svojim iskustvima na popularizaciji knjige i dečje književnosti.
Ovu manifestaciju podržala je i Vlada Srbije.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.