„Pisma iz Srbije“ dobila nagradu „Radoje Domanović“

rdomBeograd, 17. februar – U Udruženju književnika Srbije danas su dodeljene nagrade „Radoje Domanović“ za doprinos satiričnom stvaralaštvu.
Žiri na čijem je čelu bio Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, odlučio je da nagradu za najbolju satiričnu knjigu u 2014. godini dobije Bojan Ljubenović za knjigu „Pisma iz Srbije“, dok je nagradu za najbolju knjigu u 2015. godini dobio Zoran T. Popović za knjigu aforizama „Daće Bog ako Bog da“.
novosti radoje domanovic intervjuNagrade za životno delo dobili su satiričar i glumac Zoran Rankić i profesor Miroslav Eregić.
Specijalnu nagradu za teorijski doprinos satiri dobio je profesor Ratko Božović.

Obrazloženje člana žirija Slobodana Simića o nagradi: 

Bojan Ljubenović: PISMA IZ SRBIJE, Evropski pokret prijateljstva, 2014.godina
Knjiga satiričnih priča „ Pisma iz Srbije“ Bojana Ljubenovića sadrži oko stotinu satiričnih i humornisičnih pisama koje Ljubenovićev izmišljeni stranac piše svojoj familiji negde u inostranstvu opisujući u njima današnju Srbiju. Izmišljeni stranac piše o raznim aspektima Srbije: od osnovnih pojmova kao što su novac, ekonomija, društveno uredjenje, preko političkih tema kao što je Kosovo, izbori, predizborna kampanja, pa do najobičnijih životnih tema kao što su fudbal, slave, svadbe i sahrane.
Najveća vrednost knjige je svakako izuzetno oštro Ljubenovićevo kritičko oko. On je razvio sposobnost da uoči upravo ono što je u svetu oko nas vredno kritike i podsmeha. Kao nekakav satirični skener, satiričar nam ukazuje na stvari baš onakve kakve jesu. U Ljubenovićevoj satiri sve je ogoljeno i osvetljeno sa svih strana. Sve naše mistifikacije i predrasude, svakojake zablude, neistine, besmislice i gluposti, obasjane su jakim neumoljivim svetlom kritičke realnosti, koja upravo u sudaru sa svima njima pravi onaj efekat paradoksa koji često prerasata u humor, a povremeno u onaj opori nelagodni grč u stomaku, kojim se odlikuje doživljavanje prave satire. U Bojanovim pismima se smenjuju duhoviti i humorni paradoksi i razigrana ironija, sa onim posebnim satiričnim doživljajem, koji ne pretenduje da bude prijatan. Mučan je to doživljaj, taj satirični doživjaj, neminovno duboko introspektivan. U najboljim svojim satirama Ljubenović je usepeo da čitaoca dovede do tog mučnog satiričnog doživljaja, koji možda može biti neprijatan, ali svakako utiče na višu svest i bolji odnos prema sopstvenoj društvenoj realnosti.
Ovom knjigom Ljubenović nas je još jednom podsetio da je satiričar moralni nepristrasni i nesvrstani kritičar sa jasnom idejom o afirmaciji odredjenih društvenih vrednosti ,upravo kroz kritiku tih vrednosti. A dobra Satira tu ima dodatni zadatak da ukaže na nepravilnosti i usput ih malo ismeje ili im se naruga, sa nadom da će se možda nešto od kritikovanog nekad i nekakako popraviti.
I tako je satirična misao Radoja Domanovića nastavila svoju vekovnu misiju i u ovom slučaju nastanila se u knjizi Bojana Ljubenovića, Pisma iz Srbije. A na Bojanu Ljubenoviću je da opravda poverenje i nastavi da dokazuje da je on taj zaista dostojan naslednik Velikog Učitelja Satire.

U Beogradu, 16.2.16.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.