„Pisma iz Srbije“ u Beču

s1U organizaciji Srpskog kulturnog foruma u Beču je odigrana predstava “Ima jedna zemlja” u režiji i izvedbi zrenjaninskog glumca Jovice Jašina. Predstava je nastala nastala po knjizi „Pisma iz Srbije“ satiričara Bojana Ljubenovića. Ovoj knjizi je, ne tako davno, pripala i nagrada „Tipar“ za najbolju knjigu satire objavljenu u proteklih godinu dana na prostoru bivše Jugoslavije, a neka od pisama iz nje se svrstavaju  u najbolju satiričnu prozu napisanu u novijem periodu.
sPred prepunom salom magistrata Rudolfsheim-Fünfhaus Ljubenović se najpre obratio publici:
– Izmislio sam jednog stranca koji odnekuda dolazi u Srbiju, ne znamo ni čime se bavi, ni kako se zove, ni šta u Srbiji radi, ali, on, iz nedelje u nedelju, svojima u inostranstvu piše o tome kako se provode u Srbiji, opisuje je, kao i naše običaje, paradokse, zablude, iščuđava se današnjoj Srbiji. Nekada je previše blagonaklon, a nekad kritičan“, rekao je  Ljubenović.
Jovica Jašin, koji se ujedno potpisuje i kao reditelj predstave, uspeo je da na urnebesno duhovit i lucidan način dočara tog Ljubenovićevog imaginarnog stranca na privremenom radu u Srbiji i njegovo sarkastično poimanje srpske svakodnevice, žute štampe i politike. Ljubenovićev stranac je 90 minuta secirao srpsku stvarnost, baveći se njenim socijalnim, ideološkim i mentalitetskim pitanjima, ukazujući nam pritom na sve naše sklonosti, anomalije, mane, ali i vrline. Na trenutke se činilo da se publika u stvari nalazila pred jednim velikim ogledalom u kome je videla sebe, dok  odlični Jašin nije propuštao priliku da posetioce natera da se smeju i plaču u isti mah.
s2Nakon izvedbe predstave, glumac i autor zadržali su se u prijateljskom ćaskanju, a publika je takođe bila u mogućnosti da kupi i potpisan primerak drugog izdanja knjige.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.