„Srbijo, Bog ti pomogo“ u Gornjem Milanovcu, Čajetini, Despotovcu…

april 2019 – Novi satirični roman Bojana Ljubenovića „Srbijo, Bog ti pomogo“ u prvoj polovini aprila predstavljen je u nekoliko gradova. Posle Stare Pazove, promocije su održane i u Gornjem Milanovcu, Čajetini i Despotovcu.

 Bojan Ljubenović najpre je  gostovao u biblioteci „Braća Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu, gde je predstavio svoje romane  „Srbijo, Bog ti pomogo“ i „Pisma iz Srbije“.
Govoreći o svojim knjigama Ljubenović je istakao da one imaju jednu veoma važnu misiju.
– Između ostalog „zadatak“ ovih knjiga je da vrate osmeh na lica čitalaca. Mislim da je u neveselom društvu u kome živimo to veoma važno. I jedan i drugi roman su satirični, ali protkani humorom, koji smatram njihovim najvažnijim sastojkom. Živim u trenutku kada bijemo bitku za svaki osmeh, nema zdravog društva bez nasmejanih ljudi – istakao je pisac.
Publika u Gornjem Milanovcu imala je priliku da vidi i nastup glumca Janka Radišića koji je ovom prilikom izveo deo svoje nove monodrame „E, moj Todore“ , nastale po motivima knjige „Srbijo, Bog ti pomogo“.

Nekoliko dana kasnije Ljubenovićevi romani predstavljeni su i u gradskim bibliotekama u Čajetini i Despotovcu.
Ovoga puta autor je naveo da je „Srbijo, Bog ti pomogo“ svojevrsni nastavak romana „Pisma iz Srbije“, s tim što je umesto imaginarnog stranca njegov junak sada autentični šumadijski seljak Todor Trajković.
– Opisujući u svom dnevniku sebe, svoju porodicu i selo Miloševo, Todor Trajković lukavo ali istrajno opisuje današnju Srbiju. Njegov jezik je jednostavan i prostodušan, ali njima sasvim precizno i ubedljivo pronalazi naše zajedničke mane i vrline. Pritom je dobronameran i duhovit, pa ga čitalac vrlo lako zavoli –  rekao je Ljubenović.

Odlomke iz romana „Srbijo, Bog ti pomogo“ u Čajetini izveo je glumac Janko Radišić, a u Despotovcu prvak Pozorišta „Resava“ Nemanja Radivojević.

 

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.