„Tajne dedinog kofera“ na Dečjim danima kulture

Beograd, 5. april 2023. – Na Dečjim danima kulture, manifestaciji koju organizuje izvačka kuća „Laguna“ Bojan Ljubenović predstavio je svoj novi roman za decu „Tajne dedinog kofera“.
Promocija je organizovana u knjižari „Delfi“ u Studentskom kulturnom centru, a zajedno sa Ljubenovićem svoju knjigu „Bio jednom jedan strah“ predstavio je i nagrađivani smederevski pisac za decu Jovica Tišma. I o jednoj i o drugoj knjizi govorio je Zoran Penevski, urednik oba izdanja.
Tom prilikom Ljubenović je rekao da je njegov roman topla, duhovita i edukativna priča o dečaku koji svoj raspust iznenada i bez svoje želje mora da provede kod bake i deke na selu. Tamo upoznaje nove drugare ali se susreće sa problemom uklapanja u njihovo društvo. Da bi u tome uspeo pomoć pronalazi tamo gde se nije nadao – u starom koferu svog dede Gvozdena.
– Knjigu sam namerno napisao u ćopićevskom stilu, jer sam kao dečak voleo knjige Branka Ćopića i ovo je bio moj način da mu se nekako odužim za sve lepe trenutke koje mi je pružio – rekao je Ljubenović.
O Ljubenovićevoj knjizi govorio je i Jovica Tišma rekavši da je ovaj roman dva puta pročitao, jer je to priča i o njegovom detinjstvu. U „Tajnama dedinog kofera“ prepoznao je i svoje selo, svog dedu i svoje nekadašnje drugare.
Ljubenović je rekao da je Tišmina nagrađivana knjiga priča „Bio je dan jedan strah“, veoma zanimljiva, jer je prožeta neuobičajenim humorom.
– Ne mogu da se otmem utisku da se Jovica silno zabavljao pišući ovu knjigu. Mislim da se sve vreme igrao i zato smo na kraju dobili ovako zabavnu i pomalo čudnu knjigu – rekao je Ljubenović, dodajući da Tišminu knjigu mogu da čitaju i odrasli i da će im se sigurno dopasti.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.