V.I.P. Srbija

Zbog prirode svog književno-novinarskog poziva (aha, već se nazire nova narodna zagonetka: Za novine piše, novinar nije, šta li je? Odgovor: aforističar!), svakog jutra primoran sam da prelistam svu domaću i delomice regionalnu štampu u potrazi za čudesima, nepočinstvima ili tek običnim glupostima koje ću posle u svojoj zanatskoj radionici preraditi i čitalačkoj publici vratiti kroz rubriku TRN.

Termin prelisatavanje treba uzeti sa krajnjom rezervom jer novine uglavnom čitam na internetu, krenem od „Politike“ i „Novosti“ da bi na kraju stigao i do tabloida, koji, ruku na srce, ovoj mojoj svojevrsnoj fotosintezi ludosti najviše i doprinose. Sve u svemu, osećam se kao đubretar koji smeće najpre skuplja i sortira ispred boljih kuća, a onda zađe i na periferiju, profesionalac je profesionalac, a đubre je đubre, negde bolje, negde lošije upakovano, ali svejedno za reciklažu svo je pogodno.
Mom istraživačkom novinarstvu sve češće na put staju one reklame-sačekuše koje mi iz zasede iskoče na monitor i traju koliko im volja ili dok ne pronađem skriveni krstić, elem na jednom od tih portala, čije ime neka ostane poznato samo meni i toj redakciji, odnedavno mi oči bode reklama za 068 mobilni broj čije je, kak se veli, zaštitno lice Svetlana Ražnatović rođ. Veličković u javnosti poznata kao Ceca.
Reklame inače ne podnosim u bilo kom obliku, rodu i broju, što s moje strane nije lepo jer od njih unekoliko i živim, trudim se da ih ignorišem do nevidljivosti, kao što lepe devojke ignorišu mene, međutim ova mi nije dala mira, pa u svom istraživanju malo skrenuh s kursa i šta otkrih, 068 je novi mobilni broj telekomunikacone kompanije Vip mobile!
E, tu mi već čitava stvar posta zanimljiva. Kako je jedna austrijska kompanija i uz to strateški partner Vodafona, druge najveće telekomunikacione firme na svetu sa sedištem u Velikoj Britaniji, odlučila da promoter njenog najnovijeg proizvoda (i mobilni broj je proizvod?) bude baš gospođa Ražnatović?
Hteo ne hteo odmah sam zamislio kako je morao izgledati sastanak radničkog saveta u Vip Mobile Srbija kada se donosila ova odluka.
– Gospodo, imam sjajnu ideju ko bi mogao biti nosilac kampanje za naš novi broj 068 – otvorio je sastanak glas sa čela stola, mlada kompanijska uzdanica u usponu, marketinški ekspert treće generacije – Radi se o ženskoj osobi u ranim četrdesetim godinama, prijatnog izgleda, opšte poznatoj na području Srbije, ali i bivše Jugoslavije. Štaviše, njena slava nadilazi granice ovog regiona, slobodno mogu reći da se radi o svetskoj zvezdi. U oblasti u kojoj se bavi već više od dve decenije postiže impresivne rezultate, mnogima je u Srbiji je uzor i idol, a nebrojeno mladih krenulo je njenim putem u nadi da će je jednoga dana dostići. Uz to je i samohrana majka dvoje dece…
– Znam o kome se radi – promrmljao je glasnije nego što je hteo jedan debeljuškasti niži menadžer u dnu astala. – Jasna Šekarić, zar ne?
– Ko?, zbunjeno je upitao ekspert treće generacije.
– Jasna Šekarić – već za nijansu tiše ponovio je niži menadžer. – Jugoslovenska i srpska olimpijska šampionka u streljaštvu. Već skoro tri decenije osvaja medalje na najvećim svetskim takmičenjima, šest puta je učestvovala na Olimpijadama, idol je mnogima, a inače je u četrdesetim godinama, prijatnog je izgleda i samohrana majka dvoje dece…
– Opet nešto fantazirate kolega – prekorio ga je mladi ekspert. – Osoba na koju sam mislio je Svetlana Ražnatović Ceca, folk pevačica, srpska majka i idol milionima! Imidžu naše kompanije potrebne su osobe vrhunskog imidža…
– KHM, khm, dopro je kašalj sa dna stola.
– Nešto ste hteli da kažete kolega?, prekinuo je sam sebe mladomenadžer.
– Pa kad smo već kod imidža…Zar ne mislite da u biografiji gospođe Ražnatović ima određenih anomalija…
– Kakvih anomalija? Ako mislite na to što je bila udata za gospodina Ražnatovića moram vam reći da on nikada nije bio osuđen za dela ratna nedela za koja ga neki sumnjiče. Pravno gledano, on je potpuno čist! Uostalom, supružnik nije krivčno odgovoran za ono što njihov bračni drug samostalno učini!
– Nisam mislio na to – još tiše je rekao čovek sa dna stola.
– Nego?
– Ne znam da li znate, ali gospođa Ceca, pardon gospođa Ražnatović bila je uhapšenaa zbog posedovanja veće količine …
– Oružje nije pripadalo njoj već njenom suprugu, to svi znaju!
– …kao i zbog pomaganja atentatorima na srpskog premijera Zorana Đinđića…
– To nikada nije dokazano!
– …a nedavno je odležala zatvorsku kaznu zbog krađe.
– Krađe?, upitao je zbunjeno sedokosi čovek sa sredine stola.
– Nažalost da. Gospođa Ražnatović je pred sudom priznala da je ukrala veliku svotu novca od tranfera fudbalera svog kluba zbog čega je osuđena na godinu dana zatvora…
– Kućnog pritvora!, javio se ponovo mladomenadžer sa vrha stola. – Kao da je to nešto! Za vašu informaciju gospođi Ceci je i u to vreme u kućne posete dolazio sam ministar policije!
– …što je čini osuđenim kriminalcem. – završio je debeljuškasti čovek sa dna stola.
Mladomenadžer sa vrha stola besno je tresnuo papirima o sto.
– Tom osuđenom kriminalcu polovina srpske vlade dolazi na slavu i kućne proslave. Novine se utrkuju da je stave na naslovne strane, a novogodišnji programi ne mogu se ni zamisliti bez nje! A vi mi nudite nekakvu Jasnu Šekarić! Koga briga za Jasnu Šekarić!
Za trenutak je za stolom vlada tišina, a onda se opet javio glas sa dna stola.
– Mislim ipak da tamo kod nas, kod kuće, u Beču, ova ideja nikada ne bi prošla…
Mladomenadžer je bio na ivici strpljenja.
– Znate li šta je Vinston Čerčil rekao kad su ga na kraju rata upozorili da će Jugoslaviju gurnuti u čeljusti totalitarizma? Rekao je: „Hoćete li vi tamo živeti posle rata?“. Nameravate li vi u Srbiji živeti doveka, dragi kolega?
– Ne naravno, ali sam ipak mislio da sa moralne tačke gledišta…
Stručnjak za marketing treće generacije ledeno ga je pogledao.
– Ako vam je do morala idite u crkvu. Ovo je Vip Mobile.

Bojan Ljubenović

 

Comments

  1. Una says:

    Nisam lepa devojka, ali moram da napišem da imate odlično i zanimljivo viđenje:-) Baš sam pisala na blogu kulturaposlovanja.rs ko može biti brend ambasador – slično razmišljamo.

  2. Milenija Simic says:

    Trnova ruzice, 🙂 svaka ti čast !!!

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.