Pisma iz Srbije (88) – Tabloidi

Dragi moji,
Srbija je moderna evropska država koja prati sva  dostignuća napredne zapadne civilizacije, pa tako i ovde od pre par godina  postoje –  tabloidi.  Ali Srbija ne bi bila tako fascinantna kao što jeste, da njeni tabloidi umnogome nisu drugačiji nego u ostalim zemljama.
Kao što znate, svuda u svetu tabloide smatraju žutom štampom čije tekstove niko ne uzima za ozbiljno i koji služe da razonode čitaoca dok čeka voz ili red u frizeraju. Krajnji domet takve žurnalistike jeste da neki ministar, uhvaćen kako spuštenih pantalona diktira svojoj sekretarici, podnese ostavku i to je sve. O važnim državnim pitanjima čitaoci se informišu iz ozbiljnih medija, od ugleda i tradicije.
E, u Srbiji  je skoz suprotno! Građani Srbije se o najvažnijim političkim događajima u svojoj zemlji informišu iz tabloida. Šta više, iz tabloida saznaju i sve o događajima koji se još nisu desili, a posebno o onima  koji se nikad nisu  desili, niti će se ikad desiti. .
Kako je to moguće i ima li Srbija uopšte ozbiljnu štampu? Naravno da ima, samo je problem u tome što se ovdašnja ozbiljna štampa ne bavi temama koje interesuju čitaoce, već urednike. Srpske ozbiljne novine svoju publiku  vrlo revnosno izveštavaju o tome da je život  težak i da se tu malo šta može učiniti. Kad se baš osokole, na naslovnim stranama objave da će život i naredne godine biti težak i upozore građane da se na to pripreme. U međuvremenu štampaju šarene TV dodatke i dražesne magazine o modi i neizlečivim bolestima.
Za  to vreme, tabloidi gaze sve pred sobom! Hapse, razvode, veličaju, sahranjuju, sude, presuđuju, osuđuju, oslobađaju! Dok ozbiljne novine događaje prate, tabloidi ih stvaraju, dok ozbiljne novine prvo proveravaju pa objavljuju, tabloidi prvo objavljuju pa proveravaju, dok prvi čitulje štampaju na poslednjim, drugi ih štampaju na naslovnim stranama.
I ozbiljne novine i tabloidi prodaju reklamni prostor. U ozbiljnim  novinama na prodaju su samo neke strane, a u tabloidima na prodaju  je sve. Ozbiljnim novinama moraš da platiš ako želiš da o tebi pišu, tabloidima plaćaš da te izbegavaju. Ozbiljne novine se plaše moćnika, a moćnici se plaše tabloida. Kad neko tuži ozbiljne novine dobije novčanu naknadu, a kad tuži tabloid dobije šećernu bolest.
Nije lako naučiti čitati srpske tabloide. To je zato što ozbiljne novine informacije dobijaju od novinskih, a tabloidi od bezbedonosnih agencija. Ali, kad to čovek jednom savlada onda vidi mnogo dalje od običnog čitaoca.  Dok čitalac ozbiljnih novina zna ko je u Srbiji na vlasti, čitalac tabloida zna ko Srbijom vlada, dok prvi čitaju ko je juče priveden, drugi već znaju ko će sutra biti uhapšen, dok jedni tumače šta piše, drugi tumače što nije napisano.
Ipak, tabloidi su manja enigma za svoje čitaoce nego za ozbiljne  novine. Ozbiljni novinama nikako nije jasno šta to ima u tabloidima što privlači čitaoce. Oni se ubiše da čitaoce uvere u svoju svoju objektivnost i opet im niko ništa ne veruje. A tabloidi iz dana u dan sve više lažu, a čitaoci im sve više veruju.
Meni se kao strancu čini da je baš u tome štos.
Srbi prosto vole da ih se laže.
Vaš
Bojan Ljubenović

 

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.