Pisma iz Srbije (90) – Novogodišnja sniženja u Srbiji

Dragi moji,
u Srbiji ovih dana vlada praznična,  novogodišnja atmosfera. Gradske ulice su ukrašene, jelke okićene, a zaposleni prezasićeni. Mnoge je već uhvatila potrošačka groznica pa su prodavnice i tržni centri dupke puni. To ne treba da vas čudi, jer su novogodišnja sniženja veća nego ikada. Gde god da se čovek okrene naiđe na neki nesvakidašnji popust kome je teško odoleti.
Na primer, narodni poslanici nikada nisu bili jeftiniji nego sada. Za onoliko novca koliko vam je nekada bilo potrebno da kupite jednog poslanika, danas možete kupiti celu poslaničku grupu. Takav popust treba iskoristiti pa čak iako vam narodni poslanici uopšte nisu potrebni. Uvek ih kao lep novogodišnji poklon možete ustupiti nekom stranačkom lideru ili premijeru lično.
Na sniženju su i ovdašnji novinari. Na svakom ćošku stoji po jedan i čeka da bude kupljen, ali se retko kome posreći. Niko više nije lud da kupuje novinare, kad za istu cenu može da kupi celu redakciju. Zato nije daleko dan kada će svaki viđeniji Srbin imati svoje novine, kad je džabe i sirće je slatko!
A kakav je tek popust na  srpska državna preduzeća!. Onomad ste  mogli da ih pazarite za tri evra po komadu, a sada koštaju tri puta manje. Nekad su  za bagatelu nudili samo firme u stečaju, a danas i velika javna preduzeća. Za jedan evro možete kupiti celu železaru ili aviokompaniju, a ako uzmete i fabriku lekova, još će da vam i doplate!
Slično je i sa Kosovom. Kosovo je do skora bila naskuplja srpska reč, a sada je već toliko pojeftinila da bi je mnogi prodali budzašto. Kosovo danas neki nude otvoreno, a neki ispod žita, neki bi ga prodali celo, a neki u  delovima. Kupcima se zato savetuje da se ne zaleću odmah, jer je cena Kosova varira od stranke do stranke, od političara do političara, od vladike do vladike…
Nećete verovati ali džipovi, stanovi i  vile  nigde nisu tako jeftini kao ovih dana u Srbiji. Skoro da nema tajkuna koji  sebe nije obradovao takvom sitnicom. Odvoje platu, dve i kupe, grehota je propustiti, ko zna kad će novogodišnja sniženja opet biti ovakva.
Ko nema mogućnosti za tako velike poklone, sebe i svoje najbliže može obradovati nešto skromnijim, a ipak lepim paketićem ispod jelke. Na primer, ove godine se po vrlo pristupačnim cenama mogu kupiti tuđa mišljenja. Ako ste javna ličnost, političar, ili umetnik, a potrebno vam je lepo tuđe mišljenje, pravi je trenutak da sebe nabavite bar jedno. Mišljenja analitičara, književnih kritičara ili profesora univerziteta mogu se kupiti za jeftine novce, a ako ste ozbiljan kupac dobićete i hvalospev nekog akademika gratis.
Poklona ima za svačiji džep pa se ove zime vrlo jeftino mogu kupiti prečišćene biografije, fakultetske diplome, sudije Ustavnog suda ili  fudbaleri Crvene zvezde. Ipak, najlepši novogodišnji poklon sebi možete kupiti od srpske vlade. Njeni ministri ovih dana na sva zvona prodaje priču o bržem privrednom rastu, borbi protiv korupcije i departizaciji. Kupovinom takvog paketa sebi obezbeđujete bezbrižne praznike i nadu u lepšu  i bogatiju novu godinu.
A takav poklon, priznaćete,  nijedan Deda Mraz ne može da vam donese.
Vaš
Bojan Ljubenović

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.