Pisma iz Srbije (93) – Dečje igre u Srbiji

Dragi moji, 

svako detinjstvo obeleži poneka nezaboravna dečja igra. U Srbiji je takvih igara pregršt, ne zna se prosto koja je zanimljivija od koje. Ali, sem što se ovdašnja deca kroz igru zabavljaju, ona stiču znanja i navike koja će im u kasnijem životu mnogo koristiti. Prepričaću vam neke od igara koje u Srbiji imaju izrazito edukativni karakter.
LOPOVI I ŽANDARI – Ova igra se igra tako što se deca podele u dve grupe od kojih jedna kobajagi krade, a druga je kobajagi hapsi. Igrači mogu vrlo lako da zamene uloge, pa onaj ko je do malopre bio žandar sada postaje lopov i obrnuto.
Izmene su ponekad tako česte, da posmatrač više ne zna ko je ko. Ipak, bez obzira da li je neko lopov ili žandar, svi se na kraju lepo zabave i druže. Ova igra naročito je korisna deci koja se pripremaju da jednoga dana zauzmu neku važnu državnu funkciju ili uplove u privatni biznis.
PARTIZANI I NEMCI – Ovo je stara ratnička igra u kojoj se deca podele na patriote i okupatore. Cilj je da se protivnik pronađe, istera na čistac i eliminiše iz igre. Nekada su se igrači delili na partizane i Nemce, a poslednjih godina popularna je podela na partizane i četnike. Ovu igru vrlo rado igraju Srbi svih uzrasta i obrazovanja. Može se igrati na svakom mestu i u svako doba, a poseban je užitak igrati je na javnim skupovima i u medijima. Traje beskonačno, jer se uvek nađu novi četnici ili partizani zgodni za eliminaciju.
GLUVI TELEFONI – Ova igra se igra tako što jedan igrač šapne nešto drugom, a ovaj to isto trećem i tako redom sve dok poslednji ne saopšti javno ono što je čuo. To obično ne bude ni nalik onome što je prvi igrač rekao, pa se svi čude ili smeju. Deca koja dugo igraju ovu igru obično kasnije postanu novinari, neimenovani izvori ili zaštićeni svedoci.
LEDENI ČIKA – je igra u kojoj jedan igrač ima ledeni izraz lica, a ostali igrači se trude da ga nasmeju ili odobrovolje. Ova igra je naročito poučna jer će većina igrača kad odraste u svom okruženju imati ponekog ledenog tipa, kojeg će morati da omekša ili odobrovolji. Oni, pak, koji su u detinjstvu često bili „ledene čike“ u zrelosti će biti idelani za kakvog menadžera, bankara ili stranačkog lidera.
IZMEĐU DVE VATRE – je igra u kojoj jedan igrač stoji između dve neprijateljske ekipe i trudi se da sačuva živu glavu. Iskustvo stečeno u ovoj igri u kasnijem životu mnogima je od velike koristi. Naročito onima koji u zajedničkom stanu žive sa majkom i ženom.
TRULE KOBILE – je igra u kojoj se igrač savije i svoju glavu nabije između nogu igraču ispred sebe, a potom svi ostali naskaču na njega, sve dok ovaj ne poklekne. Izvanredno poučna igra, jer građani Srbije većinu svog života provedu upravo u tom položaju. Roditelji večitih studenata, radnici u privatnim firmama ili oni koji su uzeli kredit za stan, igraju je i po nekoliko decenija neprekidno.
KO PISNE MUĆAK STISNE – je nadmetanje u što dužem ćutanju. Ovo je omiljena srpska igra, koju svi sa uspehom igraju još kao mali, ali u kojoj neverovatne rezultete postižu tek kad odrastu. Prosto je čudesno šta sve građani Srbije mogu da oćute! Možeš ih mučiti, vređati, tući, lagati, krasti, svakojako ponižavati, ali jok – oni ćute pa ćute! Kao mutavi.
Milina je igrati se sa Srbima.
Vaš
Bojan Ljubenović

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.