Pisma iz Srbije (94) – Najčešće bolesti u Srbiji

Dragi moji,
kad sam vam onomad saopštio svoju odluku da se preselim u Srbiju mnogi od vas su me savetovali da se čuvam tamošnjih oboljenja i zaraza. Danas, dve godine kasnije, pouzdano vam mogu reći da u ovom delu sveta nema nikakvih egzotičnih bolesti, već da ljudi oboljevanju od sasvim uobičajenih boljki. Da bih vam to dokazao sačinio sam spisak naj…češćih bolesti od kojih Srbi pate.
REUMA – je neugodna bolest uzrokovana čestim i dugotrajnim povijanjem kičme. Prve simptome pojedini Srbi osete još kao đaci i studenti, a bolest rapidno napreduje kada se zaposle u privatnoj firmi, državnoj upravi ili nekoj medijskoj kući. Na određenim radnim mestima kao što su vozač direktora, pomoćnik ministra ili novinar, savijanje kičme toliko je učestalo da se reuma računa kao profesionalno oboljenje. Ova bolest se prenosi sa čoveka na čoveka.
VODA U KOLENIMA – je bolest je karakteristična za specijalizovana zanimanja. Najčešće je dobijaju zaposleni u srpskoj diplomatiji, a naročito ambasadori u Briselu, Vašingtonu i Moskvi. Od vode u kolenima pate i dugogodišnji članovi srpskih misija pri Svetskoj banci i MMF-u, koji takođe dobar deo svog radnog veka provedu u klečećem stavu. Poslednjih godina od ove bolesti sve više oboljevaju i pisci, glumci i muzičari, pretendenti na nacionalnu penziju. Često se prenosi sa kolena na koleno.
UPALA MOZGA – je teško oboljenje koje građane Srbije uglavnom napada uoči i posle izbora. Od upale mozga najčešće oboljeljaju oni što su pre izbora bili niko i ništa, a posle izbora postali Neko i Nešto. Period inkubacije je vrlo kratak, pa ih posle samo nekoliko nedelja više ni najbliži srodnici ne mogu prepoznati. Da stvar bude gora, ni oboleli više ne može prepozna nikoga iz svog pređašnjeg života, pa novo društvo isključivo bira među sebi sličnima. Ova bolest se vrlo teško leči, a kao najuspelija metoda do sada se pokazala šok terapija – isključivanje sa državnog aparata.
AMNEZIJA – je teška bolest koja se u ovoj zemlji obično javlja u obliku epidemije. U istoriji Srbije nisu retki slučajevi da od amnezije oboli čitavo njeno stanovništvo. Ova bolest je uzrok što Srbi vrlo često na vlast vraćaju one koji su ih pre samo par godina unesrećili ili se bratime sa onima koji su ih do nedavno ubijali. Amnezija se javlja i u pojedinačnim slučajevima, naročito kod onih Srba kojima ste pozajmili novac ili koji su vam obećali kakvu uslugu.
KRATKOVIDOST – je podmukla bolest čija je glavna karakteristika da oboleli nije svestan da je bolestan. Obično napada srpske intelektualce, političare, akademike i analitičare. Svi oni su uvereni da odlično vide na daljinu i iz petnih žila se trude da u to uvere okolinu, međutim uvek se se ispotavi da ne vide dalje od nosa. Za ovu bolest za sada nije pronađen lek.
ŠIZOFRENIJA – ova bolest tek mali broj Srba zaobiđe, ostale napadne bar jednom u životu. Zbog nje Srbi često ne znaju šta su, čas su komunisti, čas gospoda, malo su ateisti, malo vernici, uveče su evropejci, ujutru rusofili…Oporavak od ove bolesti je dugotrajan i mučan, kako za bolesnika, tako i za okolinu.
VENERIČNE BOLESTI – Meni se kao strancu čini da nema Srbina koji ne boluje od neke venerične bolesti. Gde god da se okreneš čuješ da nekoga baš boli ili ga baš zabole. Za sve!
Vaš
Bojan Ljubenović

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.