Pisma iz Srbije (98) – Vojska Srbije

Dragi moji,

rizikujući da me zbog ovog pisma proglase stranim špijunom i osude na višegodišnju robiju, reći ću vam par reči o Vojsci Srbije. Vi bar znate da nikada nisam bio neki militarista, šta više uvek sam zazirao od uniforme i oružja, ali me je ovdašnji odbrambeni sistem prosto fascinirao. Kakav perfektan niz obmana i zapreka, kako savršen sistem opštenarodne odbrane!
Sistem kamuflaže kakavim raspolaže Vojska Srbije jedan je od najmodernijih na svetu. Uzmimo, na primer, njene kasarne. U svakom gradu postoji bar jedna koja naizgled zvrji prazna i napuštena, ali to je izvesno samo privid i trik da se zavara potencijalni špijun. Koja bi ozbiljna zemlja to dozvolila!?
Dok se moćnije zemlje hvališu nevidljivim satelitima, radarima, avionima, i ostalim čudima, Srbima je čitava vojska nevidljiva! Pitajte prvog građanina koga sretnete šta misli o svojoj armiji, on će vam odmah reći da Srbija vojsku i nema ili da je barem on već godinama nije video. Zavrnuće rukav da vam pokaže tetovažu, uspomenu iz JNA, a potom nastaviti da vas ubeđuje kako srpska vojska danas nije ni bleda senka nekadašnje najmoćnije vojne sile Evrope. Lukavo, ali pomalo naivno, zar bi neko zaista poverovao da se tako moćna armada može uništiti za tako kratko vreme?
U cilju odvraćanja neprijatelja ovdašnji vojni stratezi izvršili su i zamršenu podelu njenih rodova, pa tako Vojska Srbije ima ratnu mornaricu, ratno vazduhoplovstvo i kopnenu vojsku. Naravno da je u pitanju obmana, jer je i laicima jasno da zemlja koja nema more ne može imati ratnu mornaricu, a da vojska koja nema aviona ne može imati ratno vazduhoplovstvo. Od svega je jedino tačno da Srbije ima kopnenu vojsku, mada joj je se poslednjih godina i kopno smanjuje…
Lanac komande u Vojsci Srbije takođe je osmišljen da se i najveštiji strani obaveštajac sludi i obeshrabri. Za ministra odbrane Srbi već godinama postavljaju osobe koje tobože nikakvog vojnog iskustva nemaju, šta više događalo se da na to mesto dođe neko ko uopšte nije služio vojsku! Načelnici Generalštaba ovde se menjaju brže nego igrači u hokeju na ledu, čim se za nekog pročuje da zna svoj posao on naprasno biva penzionisan, poslat na vojni sud ili prekomandovan u udruženje književnika. Pored toga, zgradu svog Generalštaba, oštećenu u bombardovanju, Srbi već petnaest godina ne popravljaju, tvrdeći da za to nemaju novca. Još jedna obmana, naravno.
Vojska Srbije je jedina vojska na svetu koja nema vojne tajne. To bi neko neiskusan mogao da zaključi dok na televiziji gleda kako srpski vojni zvaničnici bezbrižno nabrajaju brojno stanje njenog oružja i ljudstva i stranim diplomatama izlažu strategiju odbrane. Na ovdašnje vojne manevre ide se kao u svatove, teže je ući u diskoteku nego na poligon, sve vrvi od zvanih i nezvanih gostiju, pred publikom se testira novo oružje i uništava staro, odbravljuju se podzemna skrovišta, razgledaju magacini…ali, naravno, sve je to jedna velika predstava potencijalnog agresora. Koja bi, pobogu, država to sebi priuštila!
Srbi daju sve od sebe da vas ubede kako su slabi i nezaštićeni. Pitate li javno kakav je borbeni moral srpskog vojnika, svi će vam ko iz topa reći da je nikakav, da je vojska slabo opremljena i plaćena, da uniformu danas oblači samo onaj ko nema šta drugo da radi, da će profesionalci zemlju braniti do poslednjeg dinra, a da je ostalima ratni raspored u Kanadi i Australiji. Ispričaće vam i da su srpsku vojsku kroz istoriju pokušavali da unište Turci, Nemci, NATO, ali da su svi izgledi da će u tome uspeti tek Srbi!
Ko bi u sve to uopšte poverovao! Ja ostajem pri oceni da je Vojska Srbije respektabilna vojna sila. U celoj Srbiji od nje nema jače.
Vaš
Bojan Ljubenović

 

 

 

Comments

  1. Laza says:

    Zamislite da je Srbija covek. Trebalo bi da se mjenja na bolje. Umjesto da se zagleda u moguce promjene, on samo nabraja sta ga muci. Doktor mu da lijekove, on pije i sve mu je losije. Dolazi do raspada organizma. Baviti se svojim bolestima i pricati to drugima, nece mu pomoci da se izleci.
    Ja sam vec dugo zagledan u moguca rjesenja za napredak i ne bavim se mnogo negativnim pojavama.
    Da bi djeci ostavili zemlju blagostanja i prosperiteta, trebamo sada da se okrenemo rjesenjima. Hajde da se udruzimo i nadjemo ta rjesenja.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.